Català / Français  ·  TEL. +723030 · EMAIL batxillerat@govern.ad
Català / Français  · 

ADN Escola Andorrana

Roger Padreny.

Entrevista a Roger Padreny

Per Nerea Aché i Marina Muñoz

Entrevistes

Nerea Aché i Marina Muñoz

 

Nom: Roger Padreny

Ocupació: Conseller General

 

"El meu pas per l'escola ha estat fonamental per assolir les fites que m'he anat proposant i per créixer com a persona”

 

Roger Padreny és exalumne del centre, pertany a la quinzena promoció. Va cursar el batxillerat científic-tecnològic.      

Actualment és conseller general pel partit socialdemòcrata (PS)

 

 

  • Com recordes els anys a l'Escola Andorrana de Batxillerat?

 

Tinc molt bon record del meu pas per l'Escola Andorrana i, concretament, pel batxillerat científic-tecnològic que és l'itinerari que vaig escollir. Recordo amb alegria els moments viscuts amb els companys i companyes i tinc un bon record del professorat que em va ajudar a créixer i em va acompanyar al llarg de tota l'etapa. Van ser dos anys molts intensos i molt profitosos.

 

 

  • Quina influència ha tingut en el teu desenvolupament personal i professional l'Escola Andorra de Batxillerat?

 

L'Escola Andorrana de Batxillerat ha exercit una influència important en el meu recorregut personal i formatiu. Vaig aprendre a ser una persona crítica i participativa, molt compromesa amb la societat a la qual pertanyo i de la qual vull seguir formant part.

 

 

  • I després del batxillerat què? Per quins estudis superiors et vas decantar?

 

Després del batxillerat t'adones que tens un mar de possibilitats... fins i tot provoca una mica de vertigen haver d'escollir per on vols tirar. Quin mareig! [riu...] En el meu cas, vaig cursar els graus en Dret i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. I com que una cosa porta a l'altra... vaig completar els estudis amb un Màster en Polítiques Públiques i Socials. A més a més, he realitzat també un postgrau en Dret Andorrà per la Universitat d'Andorra.

 

 

  • A què et dediques actualmente?

 

Em dedico a la política i he tingut l'honor d'haver estat escollit, en les darrers eleccions, Conseller General pel Partit Socialdemòcrata. Tinc l'honor de formar part de la vuitena legislatura del Consell General del Principat d'Andorra... [riu...]. La veritat és que és un bon repte però estic gaudint de fer política, és un àmbit que al batxillerat ja m'interessava.



 

  • En quin moment vas decidir que volies formar part del Consell General?

 

No és una qüestió que puguis decidir, més aviat t'hi trobes. És cert que al llarg de tota la meva adolescència i joventut he tingut inquietuds per allò públic i he format part de de diferents espais de participació juvenil, com el Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra. Així mateix, també he sigut actiu dins el partit del que formo part, el Partit Socialdemòcrata (PS). El 2019 se'm va donar l'oportunitat i, després de reflexionar-ho, vaig considerar que volia presentar-me a la llista electoral per intentar representar la realitat de tota una generació de joves que volem ser escoltats i que es tinguin en compte les nostres necessitats. Al ser un conseller general jove (vaig començar la legislatura amb 25 anys), crec que puc representar de primera mà la realitat de la joventut del nostre país, independentment de la ideologia que cadascú tingui.

 

 

  • En què consisteix el teu treball com a Conseller? Quines aportacions fas?

 

El meu treball és molt plural i dinàmic: anàlisi de textos legislatius; creació de proposicions de llei o propostes d'acord; activitats de control a l'acció de Govern (elaboració de preguntes escrites, orals i demandes d'informació); reunions amb actors econòmics i socials; representació internacional del Consell General, ja que sóc membre de la Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE);… ja ho veieu, estem ben entretinguts!

 

  • Més enllà d'aquesta etapa que t'ha portat a fer de conseller, quina professió t'hagués agradat exercir? 

El meu interès sempre ha estat aportar per millorar la meva societat i el benestar de les persones que la conformem. Quan sigui gran... [riu] segurament m'agradaria fer de professor o d'advocat. La meva formació en Dret i Ciències Polítiques crec que em dóna la possibilitat de decidir si vull fer una cosa o altra. El món està ple d'incerteses i difícilment sabem què acabarem fent, per això és tan important no deixar mai de formar-se.

 

 

  • Trobes que el teu pas per l'Escola Andorrana de Batxillerat va marcar allò que ets avui en dia?

 

Sí, totalment. A l'Escola Andorrana vaig prendre consciència de la importància d'esdevenir un ciutadà compromès amb l'entorn més proper però també amb el conjunt del país. Al batxillerat vaig aprendre d'on venim i a valorar allò que tenim però, sobretot, vaig aprendre a ser autocrític i assenyalar, sense embuts, allò que podem millorar. Personalment, l'Escola m'ha ensenyat a no tenir por al fracàs i a entendre que, de fet, l'assaig error no només és el millor mètode per accedir al coneixement, sinó que forma part dels aprenentatges que tots anem acumulant al llarg de la vida.

 

 

  • Així, podríem dir que el projecte pedagògic de l'escola t'ha marcat personal i professionalment?

 

He après a dominar quatre competències bàsiques que serveixen per a qualsevol aspecte de la vida: llegir, escoltar, parlar i escriure. Són quatre habilitats que cal anar desenvolupant al llarg de la vida i que considero determinants per assolir la llibertat de pensament. Crec que en bona mesura això és el que m'he emportat del meu pas per l'escola. Buscar informació, endreçar les idees, ser empàtic amb les persones, tenir criteri... ah! i saber comunicar. Tot plegat és fonamental per afrontar el que us trobareu després del batxillerat. Aspectes que haureu de seguir treballant perquè, ja ho veureu, no deixem mai d'aprendre! 

 

 

  • I parlant de saber comunicar... com se't va ocórrer la idea de crear un compte de Tik Tok? És poc habitual que un polític utilitzi aquesta xarxa social.

 

Sí m'ho diuen sovint. Vaig observar, però, que TikTok és una xarxa social molt potent per arribar al públic més jove. He pogut comprovar que és una manera molt directe de donar visibilitat al que passa en la política andorrana. Com totes les xarxes té avantatges i inconvenients... és un canal molt líquid [riu...], ja veurem quan de temps durarà.

 

 

  • Creus que el món educatiu s'ha d'apropar més a la realitat del món professional?

 

Crec que s'han d'establir vincles entre l'escola i el món professional però, al mateix temps, cal que continuïn sent dues realitats complementàries però autònomes. No podem pretendre que l'escola funcioni com una empresa. El món educatiu ha de preparar l'alumnat no només per a la seva futura incorporació al món professional... les escoles han de formar ciutadans crítics i participatius, persones que facin aportacions enriquidores al conjunt de la societat.

 

 

  • Tens algun consell per les futures generacions?

 

Gaudiu del que feu, desenvolupeu les vostres inquietuds sense por a equivocar-vos. Sigueu honestos amb els altres i amb vosaltres mateixos. Tingueu empenta, ni mandra ni vergonya. Sumeu, que de tot se n'aprèn i cap experiència resta.